utorak, 14. maj 2019.

Obeležavanje Međunarodnog dana porodice sutra u Prihvatilištu za decu

Povodom Međunarodnog dana porodice koji se obeležava svake godine 15. maja, Sekretarijat za socijalnu zaštitu podseća da porodica i porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva. 

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 15. maj proglasila Svetskim danom porodica, koji je prvi put obeležen 1994. godine, pod sloganom „Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i dece”. 

– Međunarodni dan porodice počeo je da se obeležava kako bi se naglasio značaj porodice kao osnovnog elementa svakog društva i podstaklo delovanje društva u korist porodice. Na taj dan se širom sveta organizuju aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou koje imaju za cilj da ukažu na značajna pitanja i izazove za porodicu, kao i na socijalne, ekonomske i demografske procese koji je se tiču. Veoma je važno obezbediti najbolje moguće podsticaje i mere koji kumulativno, kooridnisano i ujedinjeno doprinose očuvanju i unapređenju porodice – istakla je Stanisavljevićeva i dodala da Grad Beograd daje svoj maksimalni doprinos podsticanju rađanja, kao i pružanju podrške porodicama sa decom, obezbeđujući finansijsku podršku porodiljama. 

Ona je naglasila da je u 2018. godini primljeno ukupno 18.086 zahteva za novčana davanja porodiljama sa teritorije grada Beograda, a za te namene iz budžeta Grada Beograda isplaćeno je ukupno 321.180.000 dinara.

Ona je precizirala da ove godine UN obeležava Međunarodni dan porodice sa temom „Porodica i klimatske promene”, ističući značaj koji međunarodna zajednica pridaje porodici i njenoj ulozi u razvoju društva. 

– Problemi u porodici reflektuju se na širu društvenu zajednicu. Iz tog razloga, odgovor šire društvene zajednice na probleme sa kojima se porodica suočava mora biti energičan, naročito u smislu mobilizacije većeg broja sektora (obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva). Sistem u celini mora kontinuirano da radi na afirmaciji porodice i porodičnih vrednosti, jer porodica, pre svega, mora da bude stabilna socijalna zajednica u kojoj su partneri ravnopravni, gde postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumevanje i poverenje između njenih članova – rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu.     

Prema njenim rečima, Grad Beograd u sklopu delatnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu najdirektnije pruža podršku očuvanju porodice, naročito onim porodicama koje se usled negativnih socijalnih indikacija nalaze u riziku.

– Grad Beograd je osnivač Savetovališta za brak i porodicu gde, već skoro 30 godina, koliko se usluga pruža, porodice u krizi mogu dobiti besplatnu savetodavno-terapijsku pomoć i podršku. Savetovalištu se godišnje obrati prosečno oko hiljadu klijenata – podsetila je Stanisavljevićeva.

Ona je najavila će se ove godine Međunarodni dan porodice obeležiti u Prihvatilištu za decu Beograda u okviru manifestacije „Igre bez granica”. 
U ovom prihvatilištu zbrinuto je od početka godine 117 dece, a trenutno 25 dece koristi usluge ove ustanove – rekla je Nataša Stanisavljević.

Sekretarka je istakla da u Beogradu živi 483.018 porodica, od toga je 355.178 porodica sa decom.

– Ako imamo snažnu porodicu, imaćemo i snažniju zajednicu. Snažna porodica je tu da pomogne svakom svom članu da se oseća ispunjenije i bolje. Porodica može i treba da bude ujedinjena kako bi stvorila bolji svet za sve nas – zaključila je Stanisavljevićeva.